Login

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü - Eurasia Institute of Earth Sciencesjoomla templates

Home: Home / Academic / Departments / Solid Earth Sciences
A+ R A-
Solid Earth Sciences
  ÖĞRETİM ÜYELERİ
ARALOKAY Prof. Dr. Aral OKAY
Anabilim Dalı Başkanı
okay[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae
celalsengor Prof. Dr. A. M. Celal ŞENGÖR
sengor[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae
Okan_TUYSUZ

Prof. Dr. Okan TÜYSÜZ
tuysuz[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae

gultekin_topuz

Doç. Dr. Gültekin TOPUZ
topuzg[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae

serdarakyuz Prof. Dr. H. Serdar AKYÜZ
akyuz[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae
namikcagatay Prof. Dr. M. Namık ÇAĞATAY
cagatay[at]itu.edu.tr

scangenc Prof. Dr. Ş. Can GENÇ
scangenc[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae

nacigorur Prof. Dr. Naci GÖRÜR
gorur[at]itu.edu.tr
borisnatalin Prof. Dr. Boris NATALİN
natalin[at]itu.edu.tr
Curriculum Vitae

 ercanozcan            

     Prof. Dr. Ercan ÖZCAN
      ozcanerc[at]itu.edu.tr
             Curriculum Vitae 

Nilgn_Okay        Doç Dr. Nilgün OKAY
          okayn[at]itu.edu.tr 
              Curriculum Vitae 


ÇALIŞMA KONULARI  
• Paleo-Tektonik
• Neo-Tektonik
• Bölgesel Jeoloji
• Metamorfik Petroloji
• Tetis Jeolojisi
• Morfotektonik
• Volkanoloji
• Sedimantoloji
• Deniz Jeolojisi
• Magmatik Petroloji
• Yapısal Jeoloji
• Paleontoloji
• Stratigrafi
 calisma1
 calisma7
 
DERSLER
• Metamorphic Minerals and Textures
• Selected Topics in Metamorphism
• Bölgesel Jeolojide Seçilmiş Konular
• Earth System Internal Processes
• Evrim Kuramlarının Tarihi
• Regional Geology
• Sedimentary Basins
• Active Tectonics
• Paleosismoloji
• Petrolojinin Temel Esasları
• Metamorphic Minerals and Textures
• Selected Topics in Metamorphisms
• Kinematic Analysis of Deformation
• Geodynamics of Oceans and Continental Margins
• Magmatic Processes
• Volkanoloji
• Deprem Jeolojisi, Active Tectonics
• Jeomorfolojide Seçilmiş Konular
• Yer Bilgi Sistemleri
• Topics in Stratigraphic Paleontology
• Topics in Micropaleontology
 calisma3
 calisma4
 calisma5
 calisma6
ARAŞTIRMA OLANAKLARI
• Örnek hazırlama ve mineral ayırma laboratuarı
• Polarizan Mikroskop ve Bilgisayarda Görüntü İşleme
• Jeofizik Ölçüm Cihazları
• Aykut Barka Veri Analizi ve Modelleme Laboratuvarı
 calisma8

Paleotektonik Çalışmalar

Paleotektonik çalışmalar ülkemizde Türkiye ve yakın çevresinin tektonik birliklerinin evrimine odaklanmaktadır. Zamansal ve mekânsal olarak süreklilik gösteren, benzer jeolojik evrimlere sahip bu birliklerin oluşumunun ve bugünkü hallerini almasının anlaşılması yerin tarihinin anlaşılmasın katkı yapar. Bu çerçevede yapısal jeoloji, metamorfik ve magmatik petroloji, jeo-kimya ve jeokronoloji alt disiplinleri kullanılarak çeşitli yaklaşımlar geliştirilmektedir.

figure1

Şekil 1. Alp Himalaya orojenezinin içerisinde yer alan Türkiye’nin jeolojik evrimi eski Tetis Okyanusu’nun oluşumu ve yitimi tarafından denetlenmektedir.

Neo-Tektonik Çalışmalar

Neo-Tektonik çalışmalar ülkemizdeki aktif fay zonlarının daha iyi anlaşılması üzerine yoğunlaşmıştır. Fay zonlarının oluşumu, gelişimi ve kabukta yarattığı deformasyonların daha iyi anlaşılması amacı ile çok disiplinli çalışma yöntemleri kullanılmaktadır. Jeolojik, jeomorfolojik, jeodetik, paleosismolojik ve sismolojik çalışmalar birlikte değerlendirilerek Türkiye’nin aktif fay zonlarının evrimi, birbirleri ile olan ilişkileri ve deprem tarihçeleri araştırılmaktadır. Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı bünyesinde yapılan çalışmalar Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Doğu Anadolu Fay Zonu ( DAFZ) gibi ülkemizin ve dünyanın en büyük fay zonlarında yapılan çalışmaları kapsadığı gibi diğer aktif faylarda da çalışmalar yapılmaktadır. Enstitümüz bünyesinde bulunan olanaklar ile çok disiplinli yaklaşımlar kullanılarak yapılan çalışmalar dünya standartlarındadır.

figure12
Şekil 12. Sayısal yükseklik modellerinden elde edilmiş, Amasya civarında KAFZ’nun diğer aktif fayların ve ilişkili havzaların geometrisi. (Korhan Erturaç’ın doktora çalışmasından alınmıştır)

Paleontoloji

Paleontolojik çalışmalar Tetis Senozoyik bentik foraminiferlerinin taksonomisi, evrimi filojenesi ve biyostratigrafik sistemin geliştirilmesi ve güncelleştirilmesi konularında yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmaların ana konusu bentik foraminiferlerin morfometrik olarak tanımlanması ve değişik gruplara göre ( Paleosen-Eosen Orthophragmines, Oligosen-Miyosen Lepidocyclinidae ve Miogypsinidae gibi) ortaya konan biyostratigrafik sistemin Tetis sığ bentik zonları ile kalibrasyonunu sağlamak ve detaylandırmaktadır. Akdeniz ve Indo/Pasifik provensleri arasında foraminifer olaylarının (foraminifer göçü ve karışım) en iyi kanıtlarının henüz yeni tanımlandığı Doğu Anadolu Erken Miyosen bentik foraminifer toplulukları temel alınarak yapılan paleobiocoğrafik çalışmalar Tetis Miyosen paleobiocoğrafyasının yeniden yorumlanmasına yol açmıştır. Bu kapsamda Doğu Akdeniz, Hindistan ve Arabistan foraminifer topluluklarının Doğu Türkiye, Hindistan ve Umman’da revizyonunu içerecek projeler hayata geçirilmek üzeridir.

figure15

Şekil 15. Paleosen-Eosen Orthophragminid’leri; Bir orthophragminid bireyin ekvatoral kesitinde gözlenen embryo ve etrafındaki loca ve locacıkların gelişimi.